Aamulento El Calafatesta kesti pari tuntia maailman eteläisimpään kaupunkiin, Ushuaiaan, jonka nimi on outo, mutta se onkin alkuperäisten asukkaiden, yamanien, antama nimi. Täällähän siis sataa melkein aina (280 päivää vuodessa), mutta satumainen onnemme jatkui, sää oli taas selkeä ja ajoittain suorastaan lämmin. Kevättä ilmassa!
Koska sää suosi, päätimme lähteä saman tien kuuden tunnin Beagle-lahden risteilylle, jonka päätepisteessä oli mahdollisuus nähdä pingviinejä ihan läheltä. Katamaraanista oli hyvät näköalat, ja kapteeni ajeli aivan pikkusaarten äärelle, josta sai hyviä kuvia kymmenistä lekottelevista hylkeistä ja niiden yhteiselosta cormoranien (imperial, neotropic), meikäisen merimetson sukulaisen kanssa - saarten tuho oli samaa luokkaa!
Patagonianpingviinejä kaukaa ja läheltä (alla) |
Kauniissa aurinkoisessa säässä oli mukava nauttia Agentiinan ja Chilen maisemista. Lumihuippuja
taas yltympäri, matkan kääntöpisteessä ajoimme aivan pingviiniyhdyskunnan äärelle ja näimme nämä mustat pikku-ukot köllettelevän rannalla, leikkien, kävellen, sukellellen, voi miten hellyttäviä ne olivat. Niitä oli kahta sorttia, Magallanesin (Patagonian) pingviini ja Gentoo (de Vincha) pingviini, joilla molemmilla omat yhdyskuntansa, joukossa myös yksi isokokoinen Emperador-pingviini. Komea näky tottakai, ja mukavaa, että laiva oli maissa riittävän kauan, että kaikki ehtivät kannelta kuvata. Myös selfieiden otto pingviinien kanssa oli suosittua. Tulomatkalla oli jo aika viileää, joskin valoahan riitti klo 22 asti, olimme iloisia, että olimme pukeutueet lämpimästi tälle arktiselle retkelle!
Eläimiä ei näissä metsissä juurikaan ole: Kanadan majava on tehnyt tuhojaan ja sitä on tietoisesti pyritty vähentämään, palkkioita on metsästäjille maksettu. Punakettua esiintyy, mutta sitä harvoin näkyy. Linnut ovat vallitsevimpia, linnunlaulua kuului paljon! Rannoilla oli villihanhea, mustakaulajoutsenia (emme nähneet) ja chilen flamingoa punaisina möykkyinä syömäpuuhissa!
Aurinko helli meitä lopuksikin, kun saavuimme maailman eteläisimmän tien päätepisteeseen, Lapataiaan. Lapataiaa kutsutaan myös nimellä "the end of the world". Se on mannerten eteläisin kolkka. Cap Horn on etelämpänä, mutta sinne pääsee vain veneellä!
Tie päättyi - ja tälle kauniille paikalle päättyi myös vaiherikas ja uskomattoman kiinnostava matkamme. Opastaulun teksti tuntui sopivan hyvin fiiliksiimme:
"You are at the end of the world. Mountains, sea and woods together form the landscape, wherein are stories that are told in shapes, colours and movement, even in feelings and abscenses. To understand them, it will be necessary for you to become an observer, attentive to all that surrounds you, big or small, near or far, alive or not, because everything is intimately related. That is where you will find the answers to your questions."
Meidän matkallamme suunta kääntyi pohjoiseen, kohti Buenos Airesia. Muutamat kysymyykset ovat vielä vaille vastausta, mutta eivätköhän nekin selvinne loppumatkalla. Näkemiin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti